
بتن و فرآوردههای بتنی باعث افزایش مقاومت و استحکام بنا میشود. یکی از مهم ترین مراحل اجرای سازههای بتنی، قالب بندی بتنی است که نقش حیاتی، در حفظ شکل و ابعاد دقیق بتن دارد. در این مقاله به بررسی انواع قالب بتنی و ویژگیهای هر کدام خواهیم پرداخت.
قالب بتن، یک سازه موقت و قابل حمل است که برای ریختن بتن در محل، مورد استفاده قرار میگیرد. بتن، تا زمانی که به مقاومت کافی برسد، در این قالب نگهداری میشود و شکل قالب را به خود میگیرد. در شرایطی که حفاظ و سازهای برای بتن وجود ندارد، این عملیات جهت حفظ شکل و عملکرد بهینه بتن، اهمیت پیدا میکند. علاوهبر این، قالبهای بتنی باعث کاهش احتمال ترک خوردن و شکست میشوند و هچنین امکان ساخت سازههای بتنی با اشکال مختلف را فراهم میکنند.
استفاده از قالب بتنی، در موارد خاصی از جمله سازههای توپر مانند؛ پی، ستون و تیر، بازسازی سازههای خاصی مانند دودکش و مخزنها، ضروری است. علاوهبر این، در پروژههای ساختمانی عمومی مثل پل و برج، قالببندی به عنوان یک عنصر اساسی، در ایجاد ساختار استاندارد و پایدار ایفاینقش میکند. این فرآیند به مهندسان اجازه میدهد تا بتن را به شکل دقیق و مطابق با استانداردها ریخته و در نهایت عملکرد بهینه سازه را تضمین کنند. به عبارت دیگر، قالببندی نقش مهمی در ایجاد سازههای مقاوم و پایدار بازی میکند.
خصوصیات قالب بتنی برای عملکرد بهینه
- یک قالب بتنی ایدهآل، باید مجموعهای از خصوصیات زیر را داشته باشد تا به صورت هماهنگ، عملکرد بهینه را برای عملیات بتن ریزی فراهم کند:
- در ساخت آن، باید از مواد مقاوم و پایدار استفاده شود تا در برابر فشارهای وارده مقاومت کافی داشته باشد.
- اتصالات قالب باید به گونهای باشد که از نشت دوغاب سیمان جلوگیری کند.
- طراحی قالب باید به گونهای باشد که قطعات آن بدون آسیب به بتن جدا شوند.
- مواد مورد استفاده باید مقرون به صرفه باشند.
- قالب باید به گونهای باشد که بتواند به دقت روی محل مورد نظر تنظیم شود و چیدمان آن برای اجرای بهینه فرآیند بتن ریزی، موثر باشد.
- برای سهولت در حملونقل، قالب باید وزن کمی داشته باشد.
- مواد قالب نباید در معرض بتن قرار بگیرد و آسیب ببیند.
- قالب باید روی یک پایه محکم قرار گیرد تا حداکثر استحکام و پایداری در فرآیند بتن ریزی ایجاد شود.
انواع قالبهای بتنی
قالبهای بتنی، بر اساس نوع مواد اولیه به انواع مختلفی همچون چوبی، فلزی، فایبرگلاس، آجری و پلاستیکی تقسیم میشوند. انتخاب نوع قالب بتنی مناسب بر اساس نیازهای پروژه، هزینه و شرایط محیطی اهمیت بسیاری دارد.
قالب فلزی:
قالبهای فلزی، از ورقههای فلزی تشکیل شده اند که با کمک پیچ و مهره بهم متصل میشوند و استحکام بالایی دارند. همین باعث شده است این نوع قالب برای بتن ریزی تحت فشار، دستگاه بلوک زنی و جدول زنی مناسب باشد. قالبهای فلزی، یک سطح صاف روی سطوح بتنی ایجاد میکنند و دوام و طول عمر بیشتری نسبت به قالبهای چوبی دارند.
شرکت پارسیان ماشین سازان تبریز، با بهرهگیری از الگوهای اروپایی، انواع قالبهای فلزی مانند؛ کفپوش، جدول، فلاورباکس و بلوک را تولید و در اختیار مشتریان قرار میدهد. هدف این شرکت، تولید و ارایه قالبهای فلزی با کیفیت بالا و طراحی هوشمندانه است و از فناوریهای نوین برای تولید قالبهای متنوعی استفاده میکند تا نیازهای مختلف مشتریان را برآورده سازد. آلیاژ و آهن استفاده شده در قالبهای فلزی شرکت پارسیان، استحکام متفاوتی دارند. تعداد سنگفرش، بلوک و جدولهای تولید شده توسط قالبهای بتنی این شرکت نسبت به سایز دستگاه و سایز پالت متفاوت است؛ همچنین، قالبهای سنگفرش و برخی جدولهای خوابیده در طی مراحل تولید ماشین کاری و CNCکاری میشوند.
انواع قالبهای کفپوش و جدول شرکت پارسیان
در ادامه به معرفی برخی از انواع قالبهای کفپوش و جدول که شرکت پارسیان ارایه میدهد، میپردازیم:
- کف پوش کنگرهای کوچک و بزرگ
- شش ضلعی موجی
- لانه زنبوری
- قالب های ترکیبی
- راکتی
- انواع جدول:۵۰ × ۳۰
- جدول ۴۰ × ۳۰
- جدول ۳۰× ۳۰
- جدول کانیو
- جدول آبرو
این شرکت انواع قالب های کف پوش و جدول را طبق الگوهای اروپایی ساخته و تحویل مشتریان خود می نماید. از قبیل:
- کف پوش کنگره ای آی کوچک و بزرگ
- شش ضلعی موجی
- لانه زنبوری
- قالب های ترکیبی
- راکتی و غیره
- انواع جدول
- جدول ۵۰ × ۳۰ / جدول ۴۰ × ۳۰ / جدول ۳۰× ۳۰ / جدول کانیو و آب رو و غیره
قالب چوبی:
قالبهای چوبی، از باستانیترین نوع قالبها هستند که از چوب ساخته میشوند و در طراحی و اجرا، انعطافپذیری بالایی دارند. این قالبها بهسادگی تولید میشوند اما برای استفاده در سازههای بزرگ مناسب نیستند. یکی از بزرگترین مزیت قالبهای چوبی، قابلیت برش و شکلدهی الوارها به صورت آسان به شکلهای متنوع و سفارشی است. الوارهای چوبی دارای مقاومت حرارتی بالا هستند که همین مانع از آسیب بتن در مناطق سرد میشود.
قالب پلیمری:
قالبهای پلیمری یا همان پلاستیکی از انتخابهای متنوع در زمینه قالبسازی است. این نوع قالبها از موادی همچون فایبرگلاس و پلیاتیلن ساخته میشوند که همین باعث ایجاد انعطاف و تنوع بسیار زیاد در قالبهای بتن میشود. شما میتوانید از قالبپلیمری در پروژههای ساختمانی کوچک مثل شهرکهای مسکونی با هزینه کم استفاده کنید. این نوع قالب سطح غیرقابل نفوذ دارد که به بتن یک سطح صاف میبخشد.
قالب فایبرگلاس:
قالب فایبرگلاس، بهعنوان ابتکار جدید در سیستم قالببندی شناخته میشود. این نوع قالب برای سازههایی که اشکال پیچیدهای دارند و با قالبهای دیگر ساخته نمیشوند، انتخاب مناسبی است. قالبهای فایبرگلاس علیرغم طول عمر کمتر، وزن سبک و قیمت مقرون به صرفه، در مقایسه با قالبهای فلزی و پلیمری، تناسب با ساختارهای پیچیده و سرعت اجرای بالا را ارایه می دهد.
قالب آجری:
قالب آجری، بهصورت دیوار آجری نازک اطراف فونداسیون اجرا میشود. این قالبها بعد از اتمام بتنریزی بهصورت ثابت باقی میمانند و نیازی نیست آنها را انتقال دهید. قالب آجری ورود مواد سولفات و کلراید را به داخل بتن را مهار میکنند و باعث حفظ فرآیند هیدراتاسیون بتن میشوند.
انواع قالب سنگفرش بتنی













محصولات نهایی انواع قالب
















